(BARCELONA GAY LIVE BLOG)

QUINA PARAULA ÉS ANTERIOR, GAIXAMPLE O GAYXAMPLE?

Tinc curiositat sobre quan va néixer la paraula GAIXAMPLE o GAYXAMPLE? Qui va ser la primera persona que va pronunciar aquesta paraula? Bé, això deu ser difícil de saber però el que no hauria de ser tan difícil seria trobar el primer testimoni escrit amb la paraula GAIXAMPLE o GAYXAMPLE!

Suposo que en naixement d’aquesta paraula té relació amb la disco Metro i el pub Punto BCN. Evidentment la paraula GAIXAMPLE devia sorgir quan ja hi havia llocs d’ambient a l’eixample i no pas abans que estaven a la part antiga de Barcelona.

Personalment desconec des de quan existeix aquesta paraula. Suposo que només cal mirar guies gais per saber-ho! Potser la guia SPARTACUS ens podria treure de dubtes! Em pregunto si el primer cop que es va imprimir GAIXAMPLE o GAYXAMPLE es va fer en una revista d’una associació o en flyer d’un pub.

Pel que he cercat fins ara trobo referències des del 2000 (La vanguardia, 29 juny 2000: GAIXAMPLE i amb foto de Miquel Iceta!: http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/2000/06/29/pagina-3/34107648/pdf.html) o 2001 (cerca de llibres en Google).

Jordi Petit fa servir Gaixample i Gayxample al 2003. Pot ser ell o Armand  de Fluvià poden saber l’origen de la paraula.

Potser algú es pot preguntar perquè tanta preocupació ara per aquesta paraules. Dons tot té relació amb la sèrie GAYXAMPLE. Gràcies a aquesta sèrie la paraula GAYXAMPLE està viatjant pel món i em sembla que el mínim que es pot fer des d’aquí és poder datar una paraula que tampoc potser massa antiga perquè el GAYXAMPLE no ha existit sempre!

LLUÍS MARIA TODO també pot ser una de les persones que potser podria ajudar a saber alguna cosa sobre l’origen d’aquests termes. Aprofito per recomanar els seus llibres (El Joc del Mentider, per exemple)

Pel que veig l’obertura el 2003 de l’Hotel Axel va ajudar a que la paraula GAYXAMPLE o GAIXAMPLE agafés més protagonisme a la premsa.Però segurament a les revistes gais aquestes paruales devien ser anteriors.

En resum allà cap al 2003 s’oficialitza el nom de GAYXAMPLE o GAIXAMPLE a nivell de la premsa generalista. Això seria gràcies a l’obertura de l’Hotel Axel. A La Vanguardia però, ya es menciona el terme al 2000. O sigu que aquest terme va ser un terme que durant temps va ser una manera de parlar del col·lectiu lgbt però que no es coneixia fora. El que voldria saber és des de quan hi ha aquest terme.

El primer de setembre de 2000 sembla ser la primera vegada que surt la paraula GAIXAMPLE  a EL PAÍS: http://www.elpais.com/articulo/cataluna/BARCELONA/BARCELONA_/MUNICIPIO/EIXAMPLE_/DISTRITO/_BARCELONA/BARCELONA/BARCELONA_/MUNICIPIO/Eixample/rosa/elpepiespcat/20000901elpcat_19/Tes

A http://www.vilaweb.cat/noticia/909324/20041021/punto-metro-dos-locals-pioners-gaixample-fan-15-anys.html explica no pas l’història de la paraula GAIXAMPLE però si com va començar el que després es diria GAIXAMPLE. Pel que es veu la METRO va obrir el novembre del 1989. A l’article es menciona la mítica SATANASSA i ESTEBAR!

El 24 de setembre del 2000 Jordi Petit menciona el GAYXAMPLE a EL PAÍS: http://www.elpais.com/articulo/opinion/Homosexuales/salir/armario/elpepiopi/20000924elpepiopi_11/Tes

Amb la nova sèrie tinc la sensació que GAYXAMPLE agafarà protagonisme respecte GAIXAMPLE. De totes maneres si un mira a google.com això troba:

GAIXAMPLE: About 4,090,000 results (0.13 seconds)
GAYXAMPLE: About 73,200 results (0.09 seconds)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s